Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Yritykselle osaajia ja nuorille töitä

Yritykselle osaajia ja nuorille töitä

Arme Oy:llä ollaan rekrytoimassa yhteensä yhdeksää uutta oppisopimusopiskelijaa suorittamaan talotekniikan perustutkintoa, teknisen eristäjän osaamisalle. Tällä hetkellä ollaan prosessin alkuvaiheessa ja rekrytointihaastattelut ovat takanapäin. Kuusi oppisopimusopiskelijaa suuntaa pian tiensä Armen Kulloon toimipisteeseen ja kolme Naantaliin. Arme Oy ja Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskus ovat yhdistäneet voimansa opiskelijoiden rekrytoinnissa. Oppisopimuskeskuksen asiakasvastaava Pekka Pulkkinen on etsinyt ja haastatellut hakijoita, joista parhaimmat jatkoivat vielä Armen haastatteluun ennen lopullista valintaa. Pulkkisen mukaan hakijat ovat olleet eri-ikäisiä ja erilaisista koulutustaustoista, mutta kaikkia on yhdistänyt innokkuus oppisopimustyöpaikkaa kohtaan. Tähän mennessä viisi kuudesta oppisopimuspaikan saaneesta on parikymppisiä nuoria, jotka näin ollen saavat sekä alan kokemusta että tutkinnon Arme Oy:n kautta. Yritykselle on tärkeää olla mukana työllistämässä nuoria.

Osaajia erikoisalalle puhtaalla mestari-kisälli -mallilla

Idea oppisopimuskoulutukseen tuli yrityksen johdolta ja pian asia olikin jo vireillä. Armella on aiemminkin hyödynnetty henkilöstön koulutuksessa oppisopimusta, joten sen perusteet ovat heillä hanskassa. Lähes kaikki yrityksen nuoremman polven työntekijät ovat saaneet oppisopimuskoulutuksen ja oppisopimus on Arme Oy:lle merkittävä tapa uusien tekijöiden kouluttamisessa ja sitouttamisessa yrityksen tuleviksi osaajiksi. Etelä-Suomessa ei nimittäin kouluteta yrityksen tarvitsemia teknisiä eristäjiä suoraan missään oppilaitoksessa, ja oppisopimus onkin oivallinen keino suorittaa kyseinen tutkinto. Työ opitaan sitä tekemällä.

Oman yrityksen sisältä löytyy työpaikkakouluttajan, ohjaavan opettajan ja yhteyshenkilön lisäksi myös osittain teoriapuolen koulutuksesta huolen pitävä alan valtakunnallisesti tunnustettu osaaja Risto Kiviniemi. Kiviniemi tulee pitämään suuren osan teoriaopetuksesta opiskelijoille vankalla 46 vuoden ammattitaidollaan, tämän lisäksi opiskelijoilla on koulutuspäiviä oppilaitoksissa.

Opiskelijat pääsevät jo kesällä tekemisen makuun tutustuessaan tuleviin tehtäviinsä. Oppisopimusopinnoissa edetään jokaisen henkilökohtaisen koulutussuunnitelman mukaisesti. Alkuun tutustutaan materiaaleihin ja tekemiseen ”kentällä”, erilaisia tehtäviä opiskelijat pääsevät oppimaan yrityksen eri työmailla. Kenties tärkein rooli on vanhemmalla asentajalla, jonka mukana opiskelijat kulkevat, ja jolta suurin osa käytännön opista tulee. Asetelma muistuttaakin entisaikojen mestari-kisälli – mallia.

 Asentajilta työt eivät tule loppumaan

Maailma digitalisoituu, teknologisoituu ja automatisoituu yhä enemmän ja yhä nopeammin. ”Rakentaminen ei kuitenkaan tule loppumaan, joten teknisillä eristäjillä riittää töitä myös tulevaisuudessa. Vaikka alan tekniikka ja koneet kehittyvät robotit tuskin alkavat aivan lähitulevaisuudessa eristämään putkia työmailla” Arme Oy:llä todetaan. Armella ollaan valmiita sitoutumaan uusien osaajien kouluttamiseen pienelle ja erikoistuneelle alalle, jolla on Suomessa noin 1000 työntekijää. Armella ja alalla yleensäkin työntekijöiden keski-ikä on korkea ja tulevien vuosien eläköityminen haastaa etsimään ja kouluttamaan uusia työntekijöitä kasvamaan jo nyt.

Suunta nuorille

Oppisopimustyöpaikan hakijoille Armella on antaa kolme vinkkiä, jotka tekevät työnantajaan vaikutuksen:

  1. Ole oma-aloitteinen
  2. Ole täsmällinen ja noudata työaikoja
  3. Oikea asenne ja motivaatio tekemiseen ratkaisevat

Alalla on tärkeää, että haluaa tehdä käsillä töitä, eikä pelkää niiden likaantumista. Nuorille ei välttämättä ole juurikaan kertynyt työkokemusta, ja sen myötä osaamistakaan ei kaikissa tapauksissa kauheasti entuudestaan ole. Tämän takia oma motivaatio alaa kohtaan ja valmius tehdä kovasti töitä ovat tärkeitä piirteitä.

Arme Oy:ssä oppisopimuskoulutus nähdään yhteiskunnallisesti merkittävänä tapana työllistää nuoria ja hyödyntämätöntä potentiaalia olisi vielä paljon jos oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksia osattaisiin tarpeeksi hyvin hyödyntää. Yritysten ja osaavan työvoiman saatavuuden lisäksi valtion taloudelle, ja itse mahdollisesti syrjäytymisvaarassa oleville nuorille olisi parempi, että nuoret saisivat selkeän suunnan elämälleen mahdollisimman nopeasti. Oppisopimus voi olla yksi mahdollinen ratkaisu tähän tilanteeseen.

Kysyttävää? Ota yhteyttä!

Pekka Pulkkinen, asiakasvastaava

040 631 9440

pekka.pulkkinen@opso.fi