Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Suomen kielen kurssilta työharjoitteluun ja oppisopimukseen – maahanmuuttajakin voi saada ammattipätevyyden ja työllistyä

Suomen kielen kurssilta työharjoitteluun ja oppisopimukseen – maahanmuuttajakin voi saada ammattipätevyyden ja työllistyä

Than Chen Bui muutti Vietnamista Suomeen joulukuussa vuonna 2012. Edupoli järjestää suomen kielen kursseja maahanmuuttajille ja sellaiselle myös Bui osallistui. Kurssilla kävi ilmi, että Bui on kotimaassaan toiminut autonasentajana useassa eri paikassa. Tästä johtuen Edupolin ohjaaja otti yhteyttä Porvoon Autopalvelu Oy: hyn ja kysyi, olisiko Builla mahdollisuus saada työharjoittelupaikka yrityksestä. Autopalvelu Oy:n toimitusjohtaja Tomi Vilenius otti mielellään Buin harjoittelijaksi.

Työharjoittelu on hyvä tilaisuus näyttää osaamisensa

Porvoon Autopalvelu Oy:ssä tehdään kaikkea autoiluun liittyvää, kuten kolarikorjauksia, autojen katsastuksia, autojen huoltoja ja maalausta, renkaiden vaihtoa, autovuokrausta ja autojen myyntiä. Yritys työllistää tällä hetkellä 26 henkilöä, mutta on laajenemassa lähiaikoina, joten yrityksellä on tarvetta uusille ammattitaitoisille työntekijöille.

Tomi Vileniuksen mielestä paras tapa rekrytoida uusi työntekijä on palkata oman työntekijän suosittelema henkilö, mutta Porvoon Autopalvelussa on välillä myös Edupolin lähinnä nuorisopuolen opiskelijoita harjoittelijoina ja joskus harjoittelu johtaa myös työsopimukseen. ”Otamme hyvin mielellämme työharjoittelijoita, koska osalla on palava halu tehdä töitä, mutta heillä ei ole paikkaa näyttää taitojaan”, sanoo Tomi Vilenius. ”Oppisopimus on myös hyvä juttu, josta Bui on hyvä esimerkki.”

Oppisopimuksella alan tutkinto

Bui aloitti kuusi kuukautta kestäneen työharjoittelun kesäkuussa 2013. Koska työharjoittelu sujui hyvin, Edupolista kysyttiin Tomi Vileniukselta, kiinnostaisiko häntä ottaa Bui myös oppisopimukseen. Tomin vastaus oli myöntävä. Kumpikaan miehistä ei ole pettynyt ratkaisuun, sillä marraskuussa 2017 päättyneen oppisopimuksen ja suoritetun autoalan perustutkinnon jälkeen Bui sai vakituisen työpaikan Autopalvelu Oy:stä. ”Builla ei varmaankaan ollut helppoa tulla Suomeen, mutta hänellä oli kova halu tehdä töitä. Hän hoiti oppisopimuksen hyvin ja sai sen myötä pysyvän työpaikan. Hän hoitaa työt erittäin hyvin ja saa siitä hyvän korvauksen. Bui sai omaa elämäänsä Suomessa paljon paremmaksi työpaikan myötä”, Tomi Vilenius kertoo.

Buin opiskelu ei ole päättynyt tutkinnon suorittamiseen, vaan hän lukee iltaisin asennusohjeita kotona vapaa-ajallaan. ”Minun on helpompi ymmärtää suomea, kun luen sitä ja haluan koko ajan oppia lisää”, hän sanoo. Tomi Vileniuksen mielestä Buin toiminta on merkki hyvin pärjäävästä työntekijästä: ”Työntekijän tärkeimpiä ominaisuuksia on halu oppia ja halu hoitaa työnsä hyvin. Ammattitaito kehittyy siinä sivussa koko ajan. Kiinnostus työtä kohtaan on tärkeää, koska pakon vuoksi töissä käyminen näkyy valitettavasti työn jäljessä.”