Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Oppisopimuksella äijänä naisvaltaisella alalla

Oppisopimuksella äijänä naisvaltaisella alalla

Päiväkotipalveluja käyttävät tietävät, että harvemmin miehiä henkilökuntaan kuuluu. Severi Mensola löysi kuitenkin oman väylänsä kohti haavettaan työskentelystä lasten- tai nuorisokodissa. Severi haki lähihoitajan oppisopimuspaikkaa Askolan kunnalta ja omien sanojensa mukaan onnekseen sai sen. Oppisopimuspaikkana on ollut Päiväkoti Puolukka rauhaisassa maalaisidyllissä, Askolan kirkonkylässä.

Oppisopimus ainoa oikea vaihtoehto
Oppisopimus on työntekijän ja työnantajan välinen määräaikainen työ- ja koulutussuhde. Oppisopimuksen kesto määräytyy aina henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Oppisopimuskoulutuksen aikana opiskelija on työntekijän asemassa, jolloin palkka, lomapäivät ja työturvallisuuteen liittyvät asiat määräytyvät työehtosopimuksen mukaan.
”Peruskoulun jälkeen suoritin rakennusalan perustutkinnon, mutta minulle oli heti alusta asti selvää, että tämä ei ole minun alani. Nuorena kuljetut omat, välillä vähän kivikkoisetkin, tiet saivat minut haaveilemaan työstä lastenkodissa tai nuorisokodissa. Tiesin, että haluan auttaa lapsia ja nuoria. Armeijan jälkeen pohdin polkuja tuohon työhön ja lähihoitajan opinnot lasten ja nuorten osaamisalalla selkeytyivät seuraavaksi askeleeksi.” Severi kertoo. Severi oli itse aktiivisesti yhteydessä Askolan kuntaan ja sai oppisopimuspaikan Päiväkoti Puolukasta. ”Oppisopimus on ainoa oikea tapa opiskella luonteeseeni ja elämäntilanteeseeni nähden. Haluan tehdä työtä ja oppia siinä ohessa. En missään tapauksessa ole valmis istumaan koulun penkillä päivät pitkät. Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskukselta on saatu kaikki tarvittava tieto ja apu jouhevasti”, Severi ynnää.

Työssäni parasta
” Päiväkoti Puolukka on auki kahdessa työvuorossa eli joustavilla aukioloajoilla. Se tuo työskentelyyn mukavaa vaihtelua verrattuna vain päiväsaikaan auki oleviin päiväkoteihin. Saan sopivasti vastuuta ja tietysti myös paljon palautetta työstäni. Työyhteisö on ottanut minut hienosti vastaan ja olen saanut rauhassa oppia työssä. Ilmapiiri on täällä hyvä. Ihan parasta työssäni kuitenkin on nähdä, miten olen voittanut lasten luottamuksen. Miten varsinkin pojat jo tietävät, että kun homma menee putkeen, niin lyödään Severin kanssa yläfemmat! Tai, kun vaikka aamulla saavutaan niin tullaan halaamaan”, hymyilee Severi.

Tietopuolisilla opinnoilla uutta osaamista ja näkökulmia omaan työyhteisöön
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen lisäksi oppisopimuskoulutuksessa suoritetaan tietopuolisia opintoja lähipäivillä, opintotehtävillä ja osaamista arvioidaan tutkintotilaisuuksissa.
”Tietopuoliset opinnot olen suorittanut Edupolissa, Porvoossa. Se on ollut mielenkiintoista ja lähipäivien määrä on ollut ihan sopiva. Aina sieltä jää uutta asiaa mieleen ja sovellettavaksi omaan työhön. Myös työpaikkaohjaajani on ollut tyytyväinen, kun olemme yhdessä miettineet ja vieneet asioita käytäntöön juuri meidän päiväkodissa. Se tuo aina jotain uutta kulmaa asioihin.” Severi kertoo. ”Mielestäni voisi jopa sanoa, että opinnot ovat menneet oikeastaan ihan tanssien läpi! Vaikka toki silloin pitää olla omat intressit tietenkin kohdillaan” Severi iloitsee.

Rohkeasti naisvaltaiselle alalle
Severin työpaikkaohjaajana toimii Miia Luukka. Miia on myös yksikön varajohtaja. ”Olen ollut todella tyytyväinen Severiin ja myös oppisopimukseen työ- ja koulutusmuotona. Severi aina tiedottaa hyvin opinnoistaan ja hänellä motivaatio on todella kohdallaan! Näiden kokemusten perusteella voin lämpimästi suositella oppisopimusta muillekin vastaaville työpaikoille.”, kertoo Miia. ”On ollut hienoa saada Severi meille töihin ja lapset todella tykkäävät, että on mies talossa! Ovat aivan innoissaan, kun Severi tulee paikalle esimerkiksi pihalla, niin sitten todella mennään eikä meinata!” iloitsee Miia. ”Alalla vaan on harmittavan vähän miehiä, vaikka uskoisin, että monikin
täällä viihtyisi”, rohkaisee Miia.

Kysyttävää? Ota yhteyttä!

Leena Sihvonen, asiakasvastaava

0400-563 714

leena.sihvonen@opso.fi