Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Oman osaamisen päivittäminen onnistuu oppisopimuksella!

Oman osaamisen päivittäminen onnistuu oppisopimuksella!

Outi Kapanen suoritti yhdessä muiden Neste Oyj:llä toimivien työtovereidensa kanssa kemianteollisuuden ammattitutkinnon valmiiksi toukokuun lopussa. Kemian alalle Outi päätyi nuoruuden haaveen perässä: siisti työ jossain laboratoriossa tai tutkimuksessa. Tekninen ala oli selvä valinta, kun matematiikka oli koulussa hänelle helppoa.

Outi työskentelee nykyisin ohjaamo-operaattorina, jonka työtehtäviin kuuluu yksinkertaistettuna ohjailla raakaöljyn kulkua bensiiniksi ja muiksi jalostamon tuotteiksi tietokoneen avulla. Alan opinnot hän suoritti 1980-luvun lopussa, ja jokunen vuosi sitten hänestä alkoi tuntumaan siltä, että olisi aika päivittää omia tietoja työtehtävien uudistuessa ja automatisaation lisääntyessä.

 

”Työ on helpompaa, kun tietää mitä tapahtuu ja miksi”

Oppisopimusopinnoissa lähdettiin liikkeelle alan perusasioista: öljypuolen kemiasta ja prosessitekniikasta. Outi kertoo, että tuttujen asioiden kertaaminen on tehnyt hyvää, mutta erityisesti hän koulutuksessa piti sitä, että opiskeluja pystyi soveltamaan suoraan omaan työhön ja sen tekemiseen.  Samoin koulutukset kunnossapidosta, turvallisuudesta, ympäristöstä ja erilaisista laitteista ja koneista laajensivat osaamista. Syventävät opinnot automatiikasta ja tietokonesäädöistä toivat lisää osaamista omiin työtehtäviin.

Oppisopimuskoulutus laajensi Outin tietämystä yrityksen toiminnasta eri aloilla. Tehtävissä piti miettiä esimerkiksi koko yrityksen strategiaa oman laitoksen lisäksi. Useilla työpaikoilla aikaa tulee vietettyä suurelta osin itsenäistä työtä tehden ja samojen ihmisten kanssa päivästä toiseen, mutta oppisopimusryhmässä oli työntekijöitä yhtiön eri linjoilta. Ryhmän tutustuessa toisiinsa syntyi hyviä keskusteluja, ja ryhmätöitäkin pääsi opintojen aikana tekemään. Luennot taas toivat mukavaa vaihtelua vuorotyöhön ja tietokoneella istumiseen, tehtäviä oli kirjoitus- ja piirtotehtävistä erilaisiin simulaattoriajoihin. Haastetta toi opintojen ajalle osunut puolen vuoden mittainen tauko suurseisokin takia, jonka jälkeen oli haastavaa jälleen motivoitua tehtävien tekemiseen. Ryhmältä sai kuitenkin vertaistukea, samoin kuin työkavereilta ja esimieheltä kannustusta tehtävien tekemiseen.

Oppisopimuskoulutusta Outi suosittelee henkilöille, jotka kokevat oppivansa paremmin itse tekemällä kuin kirjasta lukemalla. Outin elämäntilanteeseen koulutus osui oikeaan aikaan, hänellä oli intoa ja resursseja paneutua tehtäviin ja oppia uusia asioita. Outi toteaa: ”Oppisopimus sopii hyvin kaiken ikäisille, jos haluaa päivittää tietojaan tai vaihtaa alaa!”