Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Leipomoala tarvitsee uusia, nuoria tekijöitä

Leipomoala tarvitsee uusia, nuoria tekijöitä

Jesse Nyström sai peruskoulun päättötodistuksen keväällä 2017. Hän oli saman vuoden yhteishaussa hakenut autoalalle, mutta mieli muuttui kesätöissä Lapinjärven leipomossa. Leipomo ei ollut Jesselle vieras paikka, sillä hän oli ollut siellä edellisenäkin kesänä. Jesse haki leipomoon kesätöihin, koska leipomossa työskentelee myös hänen isänsä ja kolme muuta sukulaista. Kesän aikana hän sai kuulla, että hän voisi aloittaa oppisopimuskoulutuksen leipomossa. Jesse aloitti syksyllä 2017 oppisopimusopiskelun leipuri-kondiittoriksi.

Lapinjärven leipomon valikoimassa on noin 120 erilaista tuotetta, joista puolet toimitetaan pakasteina. Leipomossa leivotaan tummia ja vaaleita ruokaleipiä, eineksiä (esim. pasteijoita ja lihapiirakoita), konditoriatuotteita ja kahvileipää. Leipomo ei ole ihan perinteinen, sillä leipomossa tehdään myös pakasteita, kuten kolmioleipäaihioita, hodareita, hampurilaissämpylöitä ja pasteijoita.

Ala tarvitsee aina ammattitaitoisia osaajia

Lapinjärven leipomon toimitusjohtaja Jari Valkosaarella on 30 vuoden kokemus alalta. Ala tarvitsee ammattitaitoisia osaajia aina, jonka vuoksi oppisopimusopiskelija on hänen mielestään hyvä siinä, että oppisopimuksen aikana tulee paljon käytännön työtä ja oppimista. ”Harvoin suoraan koulusta tuleva henkilö osaa samalla lailla, vaikka työharjoitteluaikojakin on paljon. Toisaalta on hyvä, että työharjoittelussa opiskelijat näkevät mahdollisesti erilaisia yrityksiä ja saavat mielikuvaa erilaisista yrityksistä, koska on tärkeää myös se, että opiskelijat saisivat kokemusta erilaisista töistä.

Jari Valkosaari näkee tulevaisuuden haasteena yrityksen eteenpäin viemiseen ammatillisen työvoiman saannin. ”Valitettavasti leipomoala ei ole kauhean suosittua nuorten keskuudessa. Nuoria tekijöitä tarvittaisiin paljon lisää.” Lapinjärven leipomon 27 työntekijästä ainoastaan kaksi on alle 25 -vuotiasta.

Oppisopimus sopii hyvin tekevälle ihmiselle

Jesse sanoo olevansa enemmän käytännön tekemisen ihminen, joten oppisopimus sopii hänelle mainiosti. ”Koen, että oppisopimuksessa oppii paljon enemmän käytännön työtä kuin koulussa istumalla. Teoriaa tulee sen verran, mitä tarvitsen ja käytäntöä tulee paljon enemmän.”

Jessellä on yksi nimetty työpaikkaohjaaja, joka valvoo hänen tekemisiään. ”Saan kaikilta muiltakin apuja ja neuvoja, jos niitä tarvitsen. Olen aina ollut tosi sosiaalinen ihminen, joten kysyminen ei ole minulle ongelma. Mieluummin kysyn ja varmistan kuin teen väärin.” Edupoliin yhteydenpitäminen on myös ollut Jesselle helppoa. ”Ei ole tarvinnut kuin laittaa opettaja Petri Jaakolalle viestiä, niin hän vastaa nopeasti.”

Jessen työ on hyvin vaihtelevaa. ” Ensin teen taikinoita ja auttelen leipien teossa. Loppupäivästä menen tekemään piirakoita ja lopuksi menen pakkaamaan leipää”, Jesse kertoo. Työtä tehdään kahdessa vuorossa maanantaista perjantaihin. Jesse viihtyy työssään erittäin hyvin. ”Täällä on todella hyvä työympäristö. Ihmiset ovat hyvin sosiaalisia. Tykkään olla täällä. Töihin ei ole koskaan ikävä tulla.”