Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Oppisopimuksella työelämään – nuoresta pitkäaikaistyöttömästä uudelle uralle

Oppisopimuksella työelämään – nuoresta pitkäaikaistyöttömästä uudelle uralle

Oppisopimuksella työelämään – nuoresta pitkäaikaistyöttömästä uudelle uralle

Koneistajaksi valmistunut loviisalainen Tommy Forsman oli yli 500 päivää työttömänä, ennen kuin uusi väylä työelämään löytyi. Nuori mies oli opiskellut alalle, joka osoittautui vääräksi uravalinnaksi. Loviisan kaupungilla on aktiivinen työpajayhteisö, jonne Tommy ohjattiin. Kirsi Kippola, Loviisan Kaupungin työhönvalmentaja polutti Tommyn matkaa työkokeilujen kautta oppisopimuskoulutukseen. Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskuksen asiakasvastaava Pekka Pulkkinen on käynyt säännöllisesti työpajoilla kertomassa oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksista ja Tommyn mielenkiinto heräsi. Oppisopimus kuulosti juuri oikealta vaihtoehdolta hänelle.

- Heti oppisopimuksesta kuullessani ajattelin, että tämä on minun juttuni! Oppisopimuskoulutuksessa ei tarvitse istua niin paljon koulunpenkillä vaan siinä opitaan työtä tekemällä, kertoo Tommy. - Oppisopimuksessa kiinnosti myös se, että saa koko ajan palkkaa, eikä tarvitse olla ensin koulussa vaikkapa kolmea vuotta ja mahdollisesti saada sen jälkeen työtä, jatkaa Tommy. Halusin myös työskennellä paljon ulkona, joten alavaihtoehtoja kartoitettiin näistä näkökulmista.  

Työvalmentaja ja samalla Tommyn oppisopimuskoulutuksen työpaikkaohjaaja Kirsi Kippola on iloinen nähdessään onnistumisia nuorten kouluttautumisen ja työllistymisen suhteen.

- Olen saanut olla tukemassa Tommyn koko kouluttautumisprosessia. Tommy on valmentautuja, ja sijoittuu nyt oppisopimuksella kiinteistönhuoltoon suorittaen kiinteistöpalvelujen perustutkinnon. Pohdimme aluksi huolellisesti yhdessä Tommylle oikeaa alaa ja luontevasti päädyimme hänen mieltymystensä mukaisesti kiinteistöalaan. Tommy osoitti jo työkokeilussa, että hän on tarpeeksi oma-aloitteinen ja vastuuntuntoinen oppisopimuskoulutukseen, kertoo Kirsi.

Oppisopimuskoulutuksessa solmitaan sopimus usean tahon kanssa, mutta turhaa byrokratiaa tai paljoa paperityötä on turha pelätä. Oppisopimuksen solmivat yhdessä opiskelija, työpaikka ja oppisopimuskeskus.

 Olemme saaneet oppisopimuskeskukselta tarvittavan tuen kaikkeen ja olemme iloisia, että todella jalkaudutaan asiakkaan luokse. Asioista kerrotaan maanläheistä ja helposti ymmärrettävällä kielellä, toteaa Kirsi. - Oppisopimuskeskus on ollut yksi niitä harvoja tahoja, joiden kanssa ei ole tarvinnut olla tulkkina nuoren ja palveluntarjoajan välillä. Roolit ovat olleet selkeitä ja aina on voinut olla yhteydessä oppisopimuskeskukseen, mikäli on ollut kysyttävää tai jokin on jäänyt askarruttamaan, Kirsi jatkaa.

Oppisopimuskoulutuksessa työpaikalla tapahtuvaa oppimista on noin 80% ajasta ja teoriaopetusta loput 20%. Teoriapäivien tarkoitus oppisopimuskoulutuksessa on tukea työpaikalla oppimista eikä toisinpäin. Tommyn työpaikalla tapahtuva oppiminen järjestetään eri Loviisan kaupungin toimialoilla.

- Odotan koulutuksen lähipäiviltä, että opin uutta ja saan teoriaopetuksesta tukea käytännön työhön, kertoo Tommy. Mukava myös saada itsenäisempiä ja vaativampia tehtäviä, kun osaaminen karttuu, hän jatkaa.

- Teoriapäivät voidaan sitoa käytännön työtehtäviin ja pyrimmekin rytmittämään Tommy työtehtäviä lähipäivien opintojen mukaan, Kirsi paljastaa. - Tommylla on oma oppimispäiväkirja johon kirjataan päivittäiset työt, josta on hyvä seurata kehittymistä. Seuraavaksi Tommy perehdytetään henkilöstöohjelmiin ja mm. sähköiseen ajopäiväkirjaan. Tulityö – ja työturvallisuuskorttikoulutukset kuuluvat myös koulutukseen. Tommy suorittaa tietopuoliset opinnot Edupolissa, jatkaa Kirsi.

- Työyhteisö on ottanut minut oppisopimusopiskelijana hyvin vastaan. Olen saanut tehdä monipuolisesti eri työtehtäviä, mutta tarpeen vaatiessa saanut myös tukea ja apua hyvin. Työtehtäviini kuuluu vaihtelevia ulkotöitä eri vuoden aikojen mukaan, mutta myös sisätöitä esim. ilmastointitöitä ja LVI töitä. Erityisesti pidän työssäni siitä, että saan työskennellä ulkoilmassa, hymyilee Tommy.

- Oppisopimuskoulutuksen aloittamisella on ollut kokonaisvaltainen vaikutus Tommyn elämään. Kaiken kaikkiaan asiat ovat nyt järjestyksessä ja elämällä on selkeä suunta.

Kysyttävää? Ota yhteyttä!

Pekka Pulkkinen, asiakasvastaava

040 631 9440

pekka.pulkkinen@opso.fi

UUTINEN 07.03.2018
Parasta palvelua -kehittämisohjelma Lue lisää
TAPAHTUMA 09.03.2017
TID Business Forum Lue lisää
BLOGI 10.01.2017
Mihin koulutusta tarvitaan? Lue lisää
Menestystarinat

Tarinoita oppisopimuskokemuksista

Usein kysytyt kysymykset

Heräsikö sinulle kysymyksiä?