Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Työelämäyhteistyötä Italiassa

Työelämäyhteistyötä Italiassa

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän työntekijät ovat lisänneet työelämäyhteistyötä tämän vuoden aikana. Työelämäjakson aikana Amiston opinto-ohjaaja Marja Jokinen-Laineella tutustui italialaiseen koulujärjestelmään ja elämäntyyliin. Tulevana syksynä koulutuskuntayhtymältä on lähdössä lisää työntekijöitä työelämäjaksolle.

Marja oli toukokuussa tutustumassa paikalliseen koulutukseen ja elämään Pohjois-Italiassa. Kymmenen päivän mittaisen jakson aikana Marja tutustui italialaiseen elämään Istituto di Francesco Gonzaga – koulussa ja hän asui italialaisessa perheessä pienessä Solferinon kylässä. Koulu oli 14–19-vuotiaille nuorille ja se valmensi korkeakouluopintoihin. Työelämäjakson aikana Marja huomasi monia eroja suomalaisen ja italialaisen koulujärjestelmän välillä. Italialaisia hämmästytti Suomen ilmainen kouluruoka ja se, että Suomessa opiskeluvalinnat eivät sulje portteja, vaan jatko-opintomahdollisuudet säilyvät. Marja taas ihmetteli italialaisen opiskelijahuollon olemattomuutta koulussa, sekä opiskelijoiden hyvää käytöstä.

Marjan työelämäjakson tavoitteena oli nähdä italialaista koulumaailmaa ja elämää, sekä päästä tutustumaan paikalliseen yritystoimintaan. Koulun opettajat järjestivät Marjalle lukuisia vierailuja lähialueille, ja opiskelijat leipoivat paikallisia leivonnaisia. Tulevaisuudessa yhteistyömahdollisuutena voisi olla opettaja- tai opiskelijavaihtoja. Yksi vaihtoehto olisi myös opiskelijaryhmien vaihto-opiskelu tai työssäoppimisen suorittaminen toisessa maassa esimerkiksi matkailualalla opiskeleville.