Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Tukea maahan muuttaneen oppisopimuskoulutukseen osaamisen kartoituksella

Tukea maahan muuttaneen oppisopimuskoulutukseen osaamisen kartoituksella

Maahanmuuttajien kieli- ja opiskelutaitojen arviointiin on kehitetty osaamisen kartoittamistyökalu, jonka tavoitteena on parantaa hakeutumisvaiheen toteutusta, määrittää kielitaitoon liittyvät tuen tarpeet sekä tukea työnantajaa maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjauksessa oppisopimuskoulutuksessa. Kartoituksella halutaan helpottaa opiskelijan polutusta oppisopimuskoulutukseen ja tukea opiskelijaa sen aikana.

Kartoitus on kehitetty MAHTAVA-hankkeessa oppisopimuskoulutuksen parissa työskentelevien asiakasvastaavien käyttöön. MAHTAVA-hanke auttaa turvapaikan saaneita kohti oppisopimusta ja kehittää malleja turvapaikan saaneiden työpaikalla tapahtuvan ammatillisen koulutuksen edistämiseksi.

Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kielitaitokartoituksen käytäntö lyhyesti

 Oppisopimusasioiden asiakasvastaava lähettää webropol-kyselyn, jossa tiedustellaan aikaisempaa osaamista ja opintoja. Samalla kartoitetaan opiskelijan tietotekniset taidot, joiden on oltava tietyllä tasolla oppisopimuskoulutuksessa. Tämän lisäksi tehdään kaksiosainen luetun ymmärtäminen henkilökohtaisesti opiskelijan haastattelun yhteydessä.

Kielikartoituksen antia

-          Kartoittaa millaista tukea opiskelija tarvitsee opinnoissa

-          Testien avulla opiskelija saa tietoa oppisopimuksesta, kielitaitotarpeen tasosta ja vaatimuksista

-          Työnantajalle tietoa opiskelijan taustasta ja kielitaidosta

 

Mahtava-hankkeen puitteissa on kehitetty myös selkokielinen esite oppisopimuskoulutuksesta. Löydät oppaan täältä.

Lisätietoja maahanmuuttajien kieli- ja opiskelutaitojen arviointiin kehitetystä työkalusta ja oppisopimuskoulutuksesta maahanmuuttajille: 

Hilkka-Leena Orava,

hilkka-leena.orava@opso.fi, p. 040 146 8336