Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus

Ammattimessuilla jaettiin tietoutta koulutuksesta ja työllistymisestä maahanmuuttajille – oppisopimus sopii maahan muuttaneille!

Ammattimessuilla jaettiin tietoutta koulutuksesta ja työllistymisestä maahanmuuttajille – oppisopimus sopii maahan muuttaneille!

Helsingissä toista kertaa järjestetyt ammattimessut keräsivät yli 200 innokasta osallistujaa. Tapahtuman kielenä oli selkosuomi, mutta paikalla oli myös muun muassa venäjän, englannin, soranin, arabian, viron ja puolan tulkki. Messujen järjestäjinä toimi Stadin aikuisopiston Työelämä- ja oppisopimuspalvelujen MAHTAVA-hanke, jonka yhteistyökumppaneita ovat Keuda, Varia ja Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, yhdessä Töissä Suomessa -hankkeen kanssa.

Stadin aikuisopiston auditorio täyttyi lähes jokaista penkkiä myöten monikansallisista kuuntelijoista. Kuulijoille kerrottiin aluksi hyvin kattavasti oppisopimuskoulutuksesta. Oppisopimuksella voi opiskella lähes kaikkia aloja, opiskelu tapahtuu suomeksi ja myös tutkinto pitää suorittaa suomeksi. Maahan muuttaneille ei ole vaatimuksena mitään muuta alkutestiä kuin kielitesti. Opiskelun aikana kielen opiskeluun on mahdollista saada tukea. Suosituimpia oppisopimusaloja ovat kiinteistö- ja siivousala, logistiikka ja kauneusala.

Kokemuksia oppisopimuskoulutuksesta puhdistuspalvelualalla

Oppisopimusinfon jälkeen Ling Freska-siivouspalveluista kertoi omia, innostavia kokemuksiaan työstään. Freska-siivouspalveluilla on sekä koti- että toimistosiivousta. Freskassa työskentelykielenä on joko suomi tai englanti. Freska ei kuitenkaan edellytä suomen kielen taitoa, sillä 90 prosenttia työntekijöistä ei puhu suomea, mutta silloin työntekijän täytyy osata englantia.

Toimijat esittäytyvät

Lingin puheenvuoron jälkeen kuuntelijat saivat tietoiskun SIMHE-hankkeesta. SIMHE tulee sanoista Supporting IMmigrants of Higher Education. SIMHE on siis ohjaus- ja neuvontapalvelu maahanmuuttajille, joilla on jo kotimaassaan hankittu korkeakoulutus tai joilla olisi kotimaassaan korkeakoulukelpoisuus. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa jo olemassa olevaa osaamista ja auttaa hakijoita löytämään reittejä työelämään Suomessa.

Auditoriossa järjestetyn tilaisuuden tauolla oli messuvierailla mahdollisuus tutustua kahdessa kerroksessa olleisiin messupisteisiin. Kiinnostus messupisteillä oli hyvin suurta, välillä jopa jonoksi asti. Tauon jälkeen Timo Suokas NewCo YritysHelsingistä kertoi kuulijoille, mitä Suomessa yrittäjäksi haluavan pitää miettiä ja miten pääsee eteenpäin. NewCo Helsinki on Helsingin kaupungin yrittäjyyden keskus, jossa asiasta kiinnostunut saa tietoa ja palvelua yrityksen kehittämiseen ja kasvuun. Keskuksen palvelut ovat kaikille maksuttomia. NewCo Helsingin jälkeen puheenvuoron sai Lassila & Tikanojan edustaja. Lassila & Tikanoja tarjoaa erilaisia palveluja erilaisille yrityksille. Palveluja ovat mm. kiinteistö-, ympäristö- sekä teollisuuspalvelut. Yrityksellä on yhteensä noin 8000 työntekijää Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. Suurin osa työntekijöistä työskentelee Suomessa. Suomessa työskentelevistä työntekijöistä noin 16 % on maahanmuuttajataustaisia. Yrityksen työntekijöistä löytyy 81 eri maan kansalaisuutta. Asiakkaita yrityksellä on yhteensä 210 000. Yrityksessä on 214 eri työtehtävää. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpinä messuvieraita informoitiin Suomen työlainsäädännöstä. Puheenvuorojen jälkeen messuvierailla oli vielä mahdollisuutta tutustua eri messupisteisiin ja keskustella asiantuntijoiden kanssa. Kokonaisuutena messut olivat hyvin onnistunut tapahtuma. Osallistujat olivat erittäin kiinnostuneita kaikista puheenvuoroista sekä myös kaikista messupisteistä. Varmasti moni osallistuja lähti kotiin tietorikkaampana koulutusmahdollisuuksista ja mahdollisuudesta työllistyä.